تفاوت ویرایش های مختلف ویندوز 10
ویندوز 10 مایکروسافت را قطعا میتوان جذاب ترین و پر امکانات ترین نسخه ی ویندوز از آغاز تاکنون خطاب کرد که از هر لحاظ نسبت به نسخه های قبلی پیشرفت های محسوسی داشته است. صد ها میلیون کاربر در سراسر دنیا سیستم خود را به ویندوز 10 تجهیز کرده اند و این روند رو به رشد با توجه به آمار ها همچنان ادامه دارد اما قطعا هنوز هم کاربرانی هستند که به آخرین نسخه ی ویندوز 10 مهاجرت نکرده اند و اکنون که بروزرسانی بزرگ جدیدی چند روزیست برای ویندوز 10 منتشر شده است، ممکن است برخی از کاربران علاقمند به تعویض ویندوز خود باشند.
کدام ویرایش از ویندوز 10 برای ما مناسب است؟
سوالی که در این اوقات همواره در بین بسیاری از کابران وجود دارد این است که کدام ویرایش از ویندوز 10 برای آنها مناسب است. ویندوز 10 دارای 4 نسخه ی اصلی مختلف است که هسته ی تمامی نسخه ها یکسان است اما در برخی جزئیات به خصوص این نسخه ها با یکدیگر متفاوت هستند.
در ادامه ی مطلب این موضوع را شفاف سازی خواهیم کرد.
نسخه ی 64 بیتی را نصب کنیم یا نسخه ی 32 بیتی؟
(32بیتی یا 64 بیتی) با یکی از رایج ترین سوالات کاربران ویندوز کار را آغاز میکنیم.
در واقع قبل از اینکه شما به این موضوع بپردازید که کدام یک از ویرایش ها (Edition) برای شما مناسب است باید موضوع نسخه ی (Version) مورد نیاز را برای خود تعیین کنید. این انتخاب کاملا به سخت افزار سیستم شما بستگی دارد که البته مهم ترین فاکتور برای انتخاب نسخه ی ویندوز، به پردازنده ی دستگاه مربوط میشود.
همان طور که میدانید مایکروسافت دو نسخه از ویندوز 10 را در نسخه های 32 و 64 بیت عرضه میکند.
نسخه ی 32 بیتی مناسب دستگاه هایی با پردازنده ی قدیمی و نسخه ی 64 بیتی برای دستگاه هایی با مشخصات به روزتر مناسب است.
اکثر سیستم هایی که از سال 2007 به بعد تولید شده اند دارای پردازنده های 64 بیتی هستند.
معماری 64 بیتی به پردازنده این امکان را میدهد که با سرعت و عملکرد بهتری پردازش ها را انجام دهد و به لطف استفاده ی بهینه از حافظه ی رم دستگاه قدرت مالتی تسکینگ سیستم را نیز افزایش میدهد.
لازم به ذکر این نکته هست که امکان نصب نسخه ی 32 بیتی ویندوز بر روی پردازنده های 64 بیتی وجود دارد اما اکیدا توصیه میکنیم که بر اساس مشخصات سخت افزاری سیستم خود، نسخه ی مناسب را انتخاب کنید.
نسخه Windows 10 Home
این نسخه تقریبا نسخه پایه ویندوز 10 محسوب میشود.
اگر به یک فروشگاه رفته و لپتاپی را خریداری کنید تقریبا میتوان با اطمینان گفت که سیستم عامل آن ویندوز 10 نسخه Home خواهد بود.
همانطور که از نام این نسخه پیداست، ویژگیهایی که برای یک کاربر خانگی معمولی مورد نیاز بوده ارائه میشوند.
تمام امکانات مهم و برجسته ویندوز 10 شامل کورتانا، استور، ارتباط با ایکسباکس و پشتیبانی از لمس و تبلتها در این نسخه بصورت پیشفرض وجود دارند.
اما نسخه Home چند ویژگی مرتبط با کسبوکار را که در نسخه Pro دیده میشود، ارائه نمیدهد.
نسخه Windows 10 Pro
در نسخه پرو شما تمام ویژگیهای ارائه شده در Home را به علاوه قابلیتهایی برای کاربران حرفهایتر و کسب وکارها، در اختیار خواهید داشت.
رمزنگاری BitLocker و پشتیبانی از سیاستهای گروهی برای انجام تغییرات توسط کاربران از جمله امکانات این نسخه هستند.
اکثر دستگاههای مجهز به سیستم عامل ویندوز 10 که در کسب وکارها مورد استفاده قرار میگیرند از نسخه پرو بهره برده و به همین دلیل متخصصان آیتی میتوانند با استفاده از ابزارهای موجود در این نسخه، مزایای مختلفی را در اختیار داشته باشند.
اما کاربران علاقهمند و باتجربه نیز میتوانند از این نسخه لذت ببرند.
دستکاریهای رجیستری با استفاده از Group Policy Editor یا ویرایشگر سیاست گروهی در این نسخه آسانتر و سریعتر انجام میشود.
نسخه Pro طبیعتا قیمت بالاتری نسبت به نسخه پایه خانگی دارد، اما کاربران میتوانند نسخه Home را با پرداخت 99 دلار به نسخه پرو یا حرفهای ارتقا دهند.
برای اکثر کاربران خانگی و معمولی، نسخه پرو ویژگی خاص و قابل توجهای را ارائه نمیکند.
با این حال شما میتوانید با استفاده از ابزارهای رایگان به همان چند ویژگی نسخه پرو نیز دسترسی داشته باشید.
برای مثال با استفاده از نرمافزار TeamViewer قادرید قابلیتهای Remote Desktop را در اختیار داشته باشید و یا از VeraCrypt به جای BitLocker استفاده نمایید.
نسخه Windows 10 S
یکی از جدیترین نسخههای اضافه شده به ویندوز 10، نسخه S است که در واقع نسخه مختصر و مفید سیستم عامل ویندوز 10 محسوب میشود.
یکی از ویژگیهای متمایز این نسخه، امکان نصب نرمافزارها فقط از طریق ویندوز استور است.
بنابراین دیگر نمیتوانید برنامههای معمول و رایج را از منابع دیگر که قبلا استفاده میکردید، نصب نمایید. مایکروسافت Edge مرورگر پیشفرض در این نسخه بوده و شما نمیتوانید موتور جستجو بینگ را به موارد دیگری تغییری دهید.
ویندوز 10 اس معمولا بهصورت پیشفرض بر روی دستگاههای ارزانقیمت و ردهپایین نصب شده است.
مایکروسافت قصد دارد این نسخه از ویندوز را در بازار ابزارهای آموزشی بهعنوان رقیبی برای کرومبوک گوگل معرفی کند.
اگرچه شما هنوز هم قادر خواهید بود با پرداخت 50 دلار این نسخه را به Pro ارتقا دهید، اما برای اکثر کاربران خانگی این کار ضرورتی ندارد. باید قبول کنید که شما دستگاهی با مشخصات سختافزاری سطح پایین دارید و طبیعتا به تعداد محدودی از برنامهها دسترسی خواهید داشت.
بنابراین این محدودیتها خودبهخود وجود دارند.
نسخه Windows 10 Enterprise
نسخه Enterprise ویندوز 10 همانطور که از نامش پیداست برای کسب و کارهای بزرگ و تنها با لیسانسهای چند کاربره عرضه میشود. برخلاف ویندوز 7، نسخه Ultimate برای ویندوز 10 ارائه نشده تا قابلیتهای تجاری را در دسترس کاربران خانگی قرار دهد.
اما مشکلی نیست چراکه این ویژگیها کاملا متناسب با نیازمندیهای یک شرکت تجاری بزرگ خواهند بود.
مهمترین ویژگی این نسخه DirectAccess است که به کارمندان در نقاط مختلف اجازه میدهد به یک شبکه داخلی امن درون شرکت متصل شوند.
قابلیت بعدی AppLocker است که به ادمین اجازه میدهد تا امکان دسترسی به برنامههای خاص را غیرممکن کند.
همچنین کمپانیها میتوانند این نسخه را به یک نسخه بلندمدت از ویندوز ارتقا دهند تا تغییرات همیشگی ویندوز 10 اختلالی در فعالیتهای آنها ایجاد نکند.
در نسخه Enterprise بهینهسازیها و امکانات پشت پردهای وجود دارد که متخصصین آیتی با استفاده از آنها میتوانند عملکرد بهتری داشته باشند. در حالی که نسخه پرو برای کسب و کارهای کوچک مناسب است، شرکتهایی با هزاران کارمند میتوانند در وقت و هزینه خود صرفهجویی کرده و با استفاده از نسخه Enterprise کنترل بهتری بر روی فعالیتهای شرکتشان داشته باشند.
نسخه Windows 10 Education
نسخه آموزشمحور یا Education از ویندوز 10 تمامی قابلیتهای مرتبط با کسب و کار را که در Enterprise وجود داشته، ارائه میدهد.
به گفته مایکروسافت، نسخه Education تمام ویژگیهایی را که برای امر آموزش مورد استفاده قرار میگیرند، در خود دارد.
در نسخههای قبلی، کورتانا بهصورت پیشفرض غیرفعال بود، اما در این نسخه این دستیار مجازی از همان ابتدا فعال است.
همچنین در این نسخه نکات، ترفندها و پیشنهاداتی که معمولا ویندوز نمایش میدهد غیرفعال هستند تا بر روی امر آموزش تمرکز بهتری صورت گیرد.
در کنار این ویژگیهای پیشفرض، یکی از بزرگترین مزایای این نسخه ارزانتر بودن آن نسبت به Enterprise است.
این موضوع به مدارس کمک میکند تا همزمان با کاهش هزینههای خود، با استفاده از ویژگیهای این نسخه اجرای بازیها و محتوای نامناسب را غیرفعال کنند تا بستر آموزشی مناسبتری برای دانشآموزان فراهم شود.
نکته جالب دیگر این است که اگر بخواهید به نسخه Enterprise دسترسی داشته باشید یا باید آن را مستقیما خریداری کنید و یا حتما از نسخه پرو به آن ارتقا دهید. اما اگر نسخه ارزانقیمت خانگی را دارید، بهراحتی میتوانید به Education ارتقا دهید که خودش به صرفهجویی در هزینهها حائز اهمیت خواهد بود.
نسخه Windows 10 Pro Education
حتما تا الان کمی گیج شدهاید که این همه نسخه متفاوت از ویندوز در بازار وجود دارد! اما برای متعجب شدن کمی زود است. نسخه Pro Education نام دو نسخه قبلی را با یکدیگر ادغام کرده تا تنوع نسخههای ویندوز بازهم بیشتر شود.
همانند نسخه آموزشی ویندوز 10، این نسخه درواقع طعمی متفاوت از ویندوز 10 پرو بوده که برای مقاصد و محیطهای آموزشی بهینهسازی شده است. شاید اصلیترین تفاوت بین این نسخه و Education این باشد که Pro Education بر روی دستگاههای جدیدی که در طرح آموزشمحور K-12 خریداری شدهاند، بهصورت پیشفرض نصب شده است. بدین ترتیب نیازی نیست مدارس به منظور خرید کامپیوترهای شخصی آماده شده برای مقاصد آموزشی، مجوزهای چندکاربره را از مایکروسافت تهیه کنند. مدارس کوچکتری که فاقد نیروهای آیتی متخصص هستند و یا صرفا به ویژگیهای تجاری ارائه شده در نسخه Enterprise احتیاجی ندارند میتوانند از نسخه Pro Education و امکانات آموزشی بسیار خوب آن بهره ببرند.
در هر دو نسخه آموزشی (Education و Pro Education) برنامهای تحت عنوان ” Set Up School PCs” وجود دارد که به ادمین اجازه میدهد با راهنماییهای موجود یک ایمیج استاندارد از ویندوز را ایجاد کند.
ادمین در این حالت گزینههایی مانند حذف برنامههای جانبی، امکان اتصال به شبکه مدرسه بهصورت خودکار و تنظیم بخش بهروزرسانی ویندوز برای ریاستارت نشدن کامپیوتر در ساعات کاری مدرسه را در اختیار خواهد داشت. پس از طی فرآیند مذکور، کارمندان بخش آیتی میتوانند فایل ایمیج را درون یک فلش مموری قرار داده و آن را خیلی سریع بر روی سایر سیستمها نصب کنند.
نسخه Windows 10 Mobile
آیا میدانستید ویندوز فون هنوز هم زنده است؟
بله مایکروسافت نام پلتفرم موبایل خود را به Windows 10 Mobile تغییر داده است.
این تصمیم مایکروسافت در راستای سیاستهای این شرکت برای یکپارچه کردن سیستم عامل در دستگاههای مختلف اتخاذ شده است.
در این نسخه کاربر به برنامههای استور که در نسخه دسکتاپ ویندوز 10 نیز وجود دارند، دسترسی خواهد داشت.
همچنین ویژگی Continuum کاربران را قادر میسازد تا با اتصال گوشی هوشمند خود به یک صفحه نمایش بزرگتر، از آن مانند یک کامپیوتر شخصی استفاده نمایند.
اگرچه بهبودهای متعددی نسبت به ویندوز فون 8.1 صورت گرفته اما باز هم ویندوز موبایل در بازار سیستم عاملهای گوشیهای هوشمند به مراتب سهم کمتری نسبت به اندروید و iOS دارد. رونمایی ضعیف از ویندوز 10 موبایل و کمبود برنامههای جالب و کاربردی از عواملی هستند که کاربران را از این پلتفرم دور میکنند.
نسخه Windows 10 Mobile Enterprise
نسخه Enterprise از ویندوز 10 موبایل تقریبا مانند همان نسخه ارائه شده برای کامپیوترهای شخصی است.
همانطور که انتظار میرود در این نسخه نیز ویژگیهای مرتبط با کسبوکار ارائه شده که از آن جمله میتوان به مدیریت بهتر بروزرسانیها، کنترل اطلاعات و سیاستهای گروهی و سایر امکانات مدیریتی اشاره کرد.
اگر از یک گوشی هوشمند مجهز به ویندوز 10 موبایل برای انجام امور کاری خودتان استفاده میکنید احتمالا باید همین نسخه را بر روی دستگاه خود نصب کنید.
نسخه Windows 10 IoT (اینترنت اشیا)
در نسخههای قدیمیتر ویندوز، مایکروسافت یک نسخه جمعوجور شده از سیستم عامل خود را با عنوان Windows Embedded عرضه میکرد. برای مثال Windows XP Embedded هنوز هم به عنوان سیستم عامل راهانداز دستگاههایی مانند خودپردازها، صندوقهای فروشگاهی و سیستم ثبت زمان در شرکتها مورد استفاده قرار میگیرد.
نسخههای Embedded ویندوز تنها ویژگیها و امکانات ضروری را ارائه میکند تا در کنار حجم و نیازمندیهای پردازشی کمتر، مزایای سیستم عامل ویندوز را در اختیار دستگاههای مختلف قرار دهد.
اکنون مایکروسافت این نسخهها را با عنوان Windows IoT یا ویندوزی برای اینترنت اشیا عرضه میکند.
همانطور که میدانید اینترنت اشیا یا IoT، اتصالات اینترنتی را برای اشیایی که بهصورت روزمره با آنها سروکار داریم به ارمغان آورده است.
این نسخه از ویندوز نیز به کاربران اجازه میدهد تا ارتباط بهتری با این دستگاهها برقرار کنند. Windows 10 IoT را میتوان به راحتی بر روی دستگاههایی که منابع سختافزاری کمی دارند، نصب کرد.
نسخه Windows 10 Team
خانواده محصولات Microsoft Surface شامل یک تخته وایتبورد تعاملی با عنوان Surface Hub میشود. مانند سایر تختههای هوشمند، این محصول نیز برای مصارف تجاری طراحی شده و به کارمندان اجازه انجام کارهای مشترک با همدیگر و همچنین ایجاد ویدیو کنفرانس در نقاط مختلف دنیا را میدهد.
این محصول مایکروسافت از نسخهای ویژه از ویندوز 10 با نام Windows 10 Team بهره میبرد.
ویندوز 10 تیم برپایه نسخه Enterprise ارائه شده اما در آن چند ویژگیهای منحصربهفرد قرار دارد تا آن را با تختههای هوشمند هماهنگ سازد. رابط کاربری برای استفاده در یک نمایشگر لمسی بزرگ بهینهسازی شده و همچنین هر کارمند قادر است بدون نیاز به وارد شدن در حساب کاربری خاصی، بهعنوان یک کاربر سطح پایین از ویندوز استفاده نماید. زمانی که کار با نمایشگر به اتمام میرسد، در صورت تمایل سیستم بهطور خودکار فایلها و اطلاعات ایجاد شده را پاک میکند.
البته اگر بخواهید میتوانید این موارد را در واندرایو ذخیره کنید.
توجه داشته باشید که در این نسخه همانند Windows 10 S، شما نمیتوانید برنامههای رایج دسکتاپ را نصب نمایید.
البته از آنجایی که نسخه تیم، نسخهای تخصصی برای تنها یک دستگاه بوده، احتمالا هیچگاه با مشکل کمبود برنامه یا نظیر آن مواجه نخواهید شد.
نسخه Windows 10 Pro برای ایستگاههای کاری (Workstation)
شاید فردی پیدا شود و بگوید هیچکدام از 11 نسخهای که بالاتر به آنها اشاره کردیم بهکارش نمیآیند.
مایکروسافت یک نسخه دیگر از ویندوز 10 را نیز عرضه میکند.
این نسخه Pro for Workstations نام دارد که برای استفاده در کامپیوترهای ردهبالا با حجم کاری بسیار زیاد بهینه شده است.
از ویژگیهای جدید این نسخه میتوان به سیستم فایل انعطافپذیر، حافظه رم پایدار، اشتراکگذاری فایل سریعتر و همچنین پشتیبانی از قطعات سختافزاری بیشتر اشاره نمود.
در واقع مایکروسافت در این نسخه تمام تلاش خود را به کار برده تا فرآیند پردازش اطلاعات و دادههای بسیار زیاد در طول روز همواره سریع و روان انجام گیرد. به گفته این شرکت ویژگی منحصربهفرد این نسخه منجر به خرابی کمتر دادهها، افزایش سرعت جابهجایی دادهها در یک شبکه و همچنین پشتیبانی از حافظه رم تا 6 ترابایت (بله درست خواندید شش ترابایت!) شده است.
نسخه Windows 10 Pro for Workstations به همراه آپدیت پاییزه ویندوز 10(Fall Creators) در پاییز 2017 ارائه شد.
اگر از یک کامپیوتر فوق پیشرفته و قدرتمند در منزل برای انجام محاسبات و کارهای روزانه خود استفاده میکنید، این نسخه برای شما مناسب خواهد بود، در غیراینصورت این نسخه فقط در فضای تجاری و کسبوکارها قابل استفاده خواهد بود.